Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2012 21:43 - Аз искам!
Автор: venture Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1076 Коментари: 0 Гласове:
2



Най-полезният урок, който усвоих през 12-те години в училище и продължих да затвърждавам и в университета е наглед много прост и се характеризира с фразичката „Аз искам!”.

Уж много просто съчетание от думички, което дори малките деца владеят изключително добре. Още с проговарянето си се учим да сочим разни неща и да викаме „Искам, искам!”, докато го получим. Или докато не ни се скарат да млъкнем. Но с порастването ни се налагат безброй правила, които ни учат да не занимаваме другите със собствените си желания и да не им ги натрапваме.

Така изведнъж се оказва, че стигаме до момент, в който желаните неща, събития и постижения минават покрай нас, защото не сме в състояние да заявим ясно и на висок глас, че ги искаме. И стоим и се надяваме някой да се досети за желанията ни и да ги удовлетвори. А това се случва толкова рядко, но ако се случи, се чувстваме прекрасно и си мислим, че това е доказателство, че подхождаме правилно. Ужасна заблуда.

Все по-очевидно е, че в живота е нужна доза нахалство, за да успееш. Уж умерена доза, защото никой не обича наглостта, но в един момент се оказва, че дори ужасно наглите хора успяват повече от тези, които си седят и чакат някой да се сети, че може би искат нещо и вероятно го заслужават.

Ако се отдадем на този „лукс” да седим и просто да чакаме от някаква прекалена скромност или пък срамежливост, е твърде вероятно да гледаме как покрай нас минават желаната работа, човекът с когото искаме да бъдем и различни придобивки и се оказват в ръцете на някой друг, който безпроблемно е заявил „Аз искам!”

За щастие аз си научих урока достатъчно рано, че да не изпусна в последствие нищо, за което после дълго да съжалявам. Започвайки от малки неща в училище, като да извикам „Аз!”, когато учителката пита кой иска да прави доклад (лесен начин да изкараш сигурна шестица) и продължавайки през това да покажа на човека, с когото искам да бъда, че съм готова на това и стигайки до това сама да си избера посока за развитие без да се ръководя твърде много от мнението и желанията на околните.

Сега даже това да заявиш желанието си ми се струва твърде лесно. И си мисля, че би трябвало за всички да е така. Но статистиката показва, че преди смъртта си хората съжаляват основно за няколко неща и повечето от тя са свързани точно с това – смелостта да кажеш "Аз искам" и да се бориш да получиш желаното. Независимо дали става въпрос да разкриеш чувствата си пред този, когото обичаш или да поемеш по своя път, нищо че той не се харесва на близките ти. И ето така се разкрива една от тайните на щастието от детството - вродената способност без никакви угризение и вътрешни спирачки просто да извикаш "Искам!".


Тагове:   успех,   желания,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: venture
Категория: Други
Прочетен: 113128
Постинги: 60
Коментари: 43
Гласове: 167
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031