Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2013 21:53 - Да посочим с пръст крадците: Софийска вода и другите ВиК дружества
Автор: venture Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1200 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.03.2013 22:02


В последните седмици много хора намериха причини да изразят своето недоволство. Изведнъж под влиянието на масовите протести и опитите за взаимни атаки между политическите партии изникнаха множество въпроси, свързани с това, защо сметките за ток са високи и кой всъщност е най-големият крадец по веригата.
За съжаление, чувството че отвсякъде ни крадат не е далече от истината. Днес е на дневен ред токът, но скоро ще дойде отново и редът на водата. След като покрай събирането на подписи за референдума за АЕЦ се извършваше и такова, насочено срещу "Софийска вода", сега има временно затишие по въпроса.
Едно време, ако си спомняте, преди 15-на години имаше кратко клипче по БНТ преди новините, в което даваха бавно капеща чешма, очевидно с недобре затегнат кран и един глас казваше "Пестете водата!". След това години наред, никой нищо не споменаваше за нуждата от пестене на водата. Сега Министерството на околната среда и водите се активизира по въпроса чрез рекламни клипове по радиото, а вероятно и не само там.
Страната ни е на едно от последните места в Европа по обезпеченост с водни ресурси на човек от населението. Иначе казано - бедни сме на вода, достъпна за използване в бита, земеделието и производството. Точно тук идва големият абсурд. Хем нямаме вода, хем загубите по водопреносната ни мрежа варират между 40% и 80%! Тръгва водата по тръбите - по старите, крайно негодни тръби и до домовете ни достигат между 20 и 60% от нея. Чия е вината? На фирмите, които стопанисват съоръженията донякъде и в голяма степен на държавата. Тук става въпрос за милиарди, необходими за необходимото подобряване на състоянието на водопреносната мрежа. Почти можем да оправдаем държавата, че не може да намери тези средства, за да бъдат нормални нещата, преди да видим това: "Същевременно не повече от 20 на сто от средствата по ИСПА са усвоени като капитални вложения за подмяна и рехабилитация на мрежата". Тук си идваме на темата. Никой не очаква от държавата да намери просто така няколко милиарда, но при условие, че може да използва ефективно европейските фондове, за да се постигне осезаемо подобрение на състоянието, не виждам оправдание това да не се прави масово и ефективно, за по-големи територии и за по-малки. Трябва обаче воля и концентриране на административен капацитет в тази посока. Те фондовете си чакат, трябва обаче да се напишат проектите и то не просто проект за проект тук-там, а с цялостна визия как трябва да се случват нещата. А конкретни мерки се очаква да се вземат след година - година и половина, когато се очаква да бъдат готови плановете, с които за всяко населено място да се подготви индивидуална инвестиционна програма, която да предвиди специфичните мерки за подобряване на състоянието на мрежата. Година и половина до документи, които тепърва да казват какво трябва да се направи някъде някога? Аха.
Кой плаща обаче загубите на вода? Ами, практически, те са за сметка на потребителя. Очевидно е че някой не си върши работата, а ако попитате защо плащате скъпа вода, ще ви кажат вероятно "Ами защото водата в страната е малко." Ако по рекламите питат "Къде е млякото?", редно е да попитаме в случая "Къде е водата?". Отговорът е, че ВиК дружествата и държавата я губят някъде по пътя. И после ни събират пари за това. Но още никой не се е сетил да потърси ефективно отговорност на съответните държавни органи и на частниците.
За да не бъда празнословна, нека има и доказателства, доколкото пресата може да служи по този начин:
money.bg/news/id_1674075852
infrastructure.bg/ecologicalinfrastructure/2011/11/14/1203861_pone_4-5_mlrd_lv_sa_neobhodimi_za_vodoprenosnata_mreja/
ecology-and-infrastructure.bg/ecology-statii.aspx

Само като се погледне начинът за определяне на цената на водата в София: http://www.sofiyskavoda.bg/services/prices.aspx се вижда какъв голям процент от нея е свързан с тарнспортирането на водата. Вероятно и точно в тази цена попадат и загубите на вода, но никой не би посмял да си го напише черно на бяло, че за това плащат хората.
Днес се търси сметка на енергийните дружества и прикриващите престъпните им схеми отговорни лица в държавата. Чудно ми е кой и кога ще отприщи същата вълна по посока на ВиК дружествата.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: venture
Категория: Други
Прочетен: 113811
Постинги: 60
Коментари: 43
Гласове: 167
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930