Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2015 23:10 - Пазете домашните любимци от терасите!
Автор: venture Категория: Други   
Прочетен: 1258 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.05.2015 23:14


Много хора страдат от глупава заблуда за способността на котките да се справят с височините. Чак когато загубих своя домашен любимец наскоро, мога категорично да кажа, че да пускате котката на терасата е безразсъдно и безотговорно. И после много ще страдате, ако наистина обичате това животинче.
Израснах в компанията на съседската котка, която спокойно се разхождаше по парапета на седмия етаж и не проявяваше никакво притеснение. Това своенравно животно не прие опита ни да преградим достъпа му до нашата тераса и се блъсна съвсем умишлено в сложената ламарина и съответно падна от седмия етаж. Но беше късметлия явно и от падането се размина само с натъртвания. Много му брахме страх първите нощи дали няма да спре да диша, но животното оцеля.
Така обаче аз развих грешна представа, че котките се справят с височините. Когато преди няколко месеца се сдобих с коте, за което винаги съм мечтала, първоначално приех съвсем сериозно предупреждението да го пазя от опасностите, защото е малко, глупаво и палаво. И бях решила категорично да не го пускам на терасата. Но се поддадох на грешно влияние и мнение вкъщи, че това животно не може да бъде държано като затворник само вътре и че нищо няма да му стане на терасата. Дори когато видях, че се катери по парапета и реагирах с оправдан ужас, се оставих да ме убедят, че това им е в природата на котките и няма опасност да падне. Да, ама не.
Встрани от моята лична история как загубих котето си, далеч не съм единствената. Страшно много хора надценяват любимците си и се оказа, че сред познатите ми има няколко, които са загубили така котка или със съседите им се е случило същото. С кучета това се случва доста по-рядко, но също трябва да имате предвид опасността.
Етажът всъщност няма значение. Заблуда е и, че от по-високо котките имат време да се нагласят за падане и то да бъде по-леко. За смъртни случаи с падане на котки знам от третия етаж, петия, единадесетия, седмия, така че правило кое е по-опасно за котката - високото или ниското, няма. Въпрос на късмет е, но не ви съветвам да разчитате на това  Котките определено нямат девет живота. Но че любопитството ги убива, е абсолютно вярно. Много лесно се подлъгват по птичета и мушички и се опитват да ги хванат, без да преценят къде скачат.
Така че внимавайте - за доброто на животните е, и за ваше също. Котките не преценяват добре ситуацията и паданията от всякакви височини могат и често се оказват смъртоносни. Дори когато първоначално животинчето е живо, смъртта може да настъпи след часове в следствие на нараняванията. Много подигравки чух за опасенията си за моето коте, включително и от таксиметровия шофьор, който късно вечерта, веднага след инцидента, ни закара до денонощна ветеринарна клиника, за да прегледат злополучното ми животинче след падането му. Той откровено си заяви, че ни смята за глупави толкова да му се притесняваме и да го водим на лекар. Щяло да му мине след няколко дни, само било натъртено. Поредният "компетентен" на тема котки.
Така че просто не рискувайте. Истинското място на една котка е в двора на някоя къща, където да може да си скитори на воля. Не че и там не дебнат опасности, де. Но ако сте решили да гледате животно в апартамент, затваряйте прозорците и терасата. Твърде възможно е да направите грешка само веднъж и белята да стане за броени минути. Само ветеринарите си знаят колко животни стигат до тях по такива причини. Но явно са доста, щом дори са измислили синдром на падащите котки: http://www.sofiavetclinic.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE/%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BC-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B8-33.
Пазете животинчетата и чувствата си, няма кой друг да го направи вместо вас.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: venture
Категория: Други
Прочетен: 113693
Постинги: 60
Коментари: 43
Гласове: 167
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930